Buchty sú od veky vekov najlepší koláč na svete. Skúste to.
Koľko to trvá
Príprava 20 minút, kysnutie hodinu, miesenie asi 10-15 minút, plnenie 15 minút, pečenie 20-30 minút. Mletie maku a príprava plnky počas kysnutia.
Ako sa to robí
Do 2 deci vlažného mlieka zamiešajte lyžičku cukru a rozdrobte 1 kocku droždia. Prikryté ho nechajte 10 minút, nech sa zobudí.
Do misy dajte 900 g až kilo hladkej múky, 2-3 deci vlažného mlieka, pol lyžičky soli, 1 lyžicu kryštálového cukru, 2-3 žĺtky a polovicu zmäknutého masla. Pridajte kvások a vymieste veľmi hladké, jemné, pevné cesto. Môžete pridať aj postrúhanú kôru z citróna.
Poprášte múkou, prikryte obrúskom a nechajte pri izbovej teplote hodinu nakysnúť.
Dajte na múkou poprášenú dosku, vyvaľkajte asi centimeter hrubé cesto, nakrájajte na štvorce o veľkosti asi 10 centimetrov, na každý dajte bohato makovej plnky a vyformujte buchtičku.
Toto množstvo vám vystačí na jeden plech normálnej veľkosti.
Poukladajte na omastený plech a pečte pri 180 stupňoch pol až trištvrte hodinu.
Vyberte, pocukrujte práškovým cukrom. Hotovo.
Plniť môžete aj tvarohom, lekvárom, orechami.
Maková plnka
Pol kila mletého maku dáme na panvicu s asi 2 – 3 decmi mlieka, kde sme už rozpustili kryštálový cukor podľa chuti. Pridáme škoricový cukor (nemusí byť), nastrúhanú kôru z citróna, ja dám aj citrónovú šťavu. Môžete pridať aj lyžicu masla. Miešame, až sa vytvorí plnka vhodnej konzistencie. To je nie tekutá, ale už nie hrče.
Necháme vychladnúť a plníme.
Tvarohová plnka
Tvaroh, hrozienka, cukor, žĺtka, vanikový cukor.
Finta
Kysnuté cesto má rado teplúčko. teda niie mlieko, maslo a vajcia rovno z chladničky.
Nákupný zoznam
1 kg hladkej múry + na poprášenie, 2 vajcia, pol masla, 2 citróny, kryštálový cukor, kocka droždia, mlieko, mak, tvaroh, hrozienka. A plnka podľa chuti.