Dezerty a maškrty, Múčne jedlá

Pagáče oškvarkové

Sú skrátka najlepšie.

Koľko to trvá

2 hodiny

Čo potrebujeme

650 g polohrubej múky

350 ml vlažného mlieka

1 kocku droždia

50 ml oleja

2 vajcia (jedno do cesta, jedno na potretie)

1 lyžicu cukru

1 lyžicu soli

polovicu lyžičky čierneho korenia mletého

350 g bravčových oškvarkov pomletých

rascu, hrubú soľ

Ako na to

V mlieku a cukre necháme 15 minút rozdrobené droždie. Pridáme múku, soľ, vajce, olej, korenie a vypracujeme hladké cesto. Necháme 10 minút kysnúť.

Vyvaľkáme plát asi 1,5 cm hrubý, potrieme posolenými pomletými oškvarkami, 3x preložíme a necháme 10 minút.

Plát vyvaľkáme, 3x preložíme, necháme 10 minút. Ešte raz opakujeme.

Plát vyvaľkáme, nožom spravíme ozdobnú mriežku na celom pláte, vykrajujeme oškvarky. Dáme ich na pomastený plech pokojne blízko seba.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou alebo soľou a necháme 30 minút.

Pečieme pri 180 stupňoch cca 15-20 minút.