Koľko to trvá
40 minút max
Čo potrebujeme na 2 porcie
1 šalotku, alebo menšiu cibuľu
4 hrste ryže na rizoto
1,5 dcl bieleho vína
CCa 1 liter vývaru, najlepšie zeleninového. Ak máte kurací, zrieďte s vodou
1 viazaničku čerstvej zelenej špargle
2 veľké hrste nastrúhaného parmezánu
1 lyžicu masla
soľ, korenie, olej
bazalka na ozdobu
Ako na to
Do hlbokej panvice dáme opražiť šalotku, či cibuľu. Nie do hneda.
Pridáme 4 hrste neumytej ryže. Opražíme asi 3 minúty, kým nie je ryža priesvitná. Zalejeme vínom. Za stáleho miešania necháme vypariť. Postupne prilievame horúci vývar, kým nie je ryža polomäkká. Trvá to asi 15 minút. Medzitým uvaríme v slanej vode nakrájanú špargľu. Varíme max 3 minúty.
Dáme do rizota, dovaríme.
Ak treba dosolíme, okoreníme.
Pridáme lyžicu masla a hrsť nastrúhaného parmezánu.
Zakryjeme na 10 minút.
Podávame s kopou parmezánu ozdobené bazalkou.