Uncategorized @sk, Všetky recepty, Jedlá s mäsom

Straciatto – lahodné hovädzie mäso na víne a zelenine | Zuzana Machová

Straciatto - lahodné hovädzie mäso na víne a zelenine | Zuzana Machová

V Taliansku mimoriadne obľúbené jedlo na nedeľu (nielen).

Koľko to trvá: Príprava 15 minút, dusenie/pečenie 3,5 hodiny, dokončenie cca 30 minút

Čo potrebujeme:

Hovädzie plece

100 g slaniny

3 mrkvy

3 veľké cibule

3-4 paličky rapíkatého celeru

lyžicu paradajkového pretlaku

veľkú hrsť paradajok

200 ml kvalitného červeného vína

200 – 300 ml hovädzieho vývaru

100 g masla

Olej, soľ, korenie

3 bobkové listy, čerstvý tymián

Ako na to:

Mäso narežeme na hrubšie rezne alebo kocky. Posolíme, okoreníme.

Do hrnca so silným dnom dáme na kocky nakrájanú slaninu, necháme opiecť. Vyberieme. V tuku opražíme narýchlo mäso z každej strany. Vyberieme. Pridáme trochu oleja, cibuľu, mrkvu a celer nakrájané na menšie kúsky. Opražíme, osolíme. Keď je zelenina opražená, zamiešame do nej pretlak a pridáme paradajky nakrájané na kúsky, tymián, bobkové listy. Zalejeme vínom, necháme trochu vydusiť, zalejeme vývarom, vložíme slaninu a mäso, prikryjeme a dusíme na veľmi miernom plameni, alebo pečieme pri 130 stupňoch 3,5 hodiny.

Potom vyberieme mäso a necháme na miernom plameni bez pokrievky zahustiť do požadovanej hustoty. Odstavíme a zašľaháme na malé kocky nakrájané studené maslo. Omáčka takto krásne zhustne a získa úžasnú chuť. Vložíme mäso a užívame. K chlebom, zemiakovou kašou, polentou, alebo aj ryžou.