Strapačky sú slovenská klasika, najlepšia je vyrobená doma
Dáme variť vodu do veľkého hrnca.
Na oleji (lepšie na masti) speníme cibuľku, pridáme kyslú kapustu- asi pol kila až kilo, soľ (ak treba), korenie a dusíme asi 20 minút do mäkka.
Oravskú slaninu nakrájame na kocky, necháme vyškvariť do chrumkava.
Kilo zemiakov ošúpeme a nastrúhame najemno. Necháme odkvapkať na sitku.
V mise poriadne rukami zmiešame s asi 30 – 40 hladkej múky so soľou a 2 vajcami a vypracujeme dosť husté cesto, aby sa strapačky nerozvárali.
Cesto hádžeme do vody buď lyžičkou po kúskoch, alebo cez sito s veľkými dierami.
Strapačky, čo vyplávu, zberáme dierkovanou naberačkou a pridáme k udusenej kapuste.
Veľmi sviežo chutí aj vtedy, ak do hotového pridáme trochu surovej kyslej kapusty. Niekto dáva aj pol napol.
Premiešame a posypeme scedenou slaninou
Finta
Kapustu možeme pred varením pokrájať. A vajcia nemusia byť.
Nákupný zoznam
1 kg zemiakov, 1 kg kyslej kapusty, pol kila oravskej slaniny, múka, 2 vajcia, soľ, korenie.