Koľko to trvá
S kysnutím 2 – 2,5 hodiny
Čo potrebujeme na 7 venčekov
Na cesto
600 g hladkej múky
100 g práškového cukru
250 ml vlažného mlieka
1 kocku droždia
štipku soli
3 celé vajcia
115 g masla
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
šťavu z polovice citróna
Na polevu
100 g práškového cukru
3 lyžice teplého mlieka
Na ozdobu
Cukrové farebné konfety, uvarené farbené vajcia, alebo umelé vajcia.
Ako sa to robí
Do misy dáme múku, cukor, vlažné mlieko a do mliečneho jazierka rozdrobíme 1 kocku droždia. Necháme 15 minút nažiť.
Začneme miesiť. Postupne pridávame štipku soli, celé vajcia, mäkké maslo. Nakoniec vanilkový extrakt a šťavu z citróna.
Vymiesime hladké cesto, poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme 90 minút nakysnúť. V polovici rukou premiesime.
Cesto vylejeme na pomúčenú dosku a rozkrájame na 14 rovnakých kúskov. Tie vytvarujeme do buchtičiek a ušúľame na cca 15 centimetrové šúľky.
Vždy dva a dva spletieme do copu a vytvarujeme 7 venčekov s dierou uprostred. Poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte chvíľku podkysnúť.
Pečieme pri 180 stupňoch doružova.
Po vybratí ešte horúce natierame polevou z cukru a mlieka a ozdobíme cukrovými konfetami. Do stredu každého dáme vajce.