Domáce žemle sú aj tak najlepšie. A keď z nich spravíte slniečko, majú radosť všetci.
Koľko to trvá: Max 2 hodiny, z toho kysnutie hodinu
Čo potrebujeme
200 g hladkej múky
100 g žitnej múky
pol kocky kvasníc
asi 200 ml deci teplej vody
pol lyžičky soli
Na potretie
1 vajce
Na posypanie rôzne zrná a hrubú soľ
Ako na to
Pár lyžíc múky dáme do malej misky. Urobíme jamku. Nalejeme vodu a rozdrobíme tam droždie. Necháme 10 – 15 mimút nažiť.
Do väčšej misy dáme zvyšnú múku, pol lyžičky soli, kvások a zvyšnú vodu. Vypracujeme pevné cesto. Ak treba, pridáme trocha vody.
Necháme prikryté kysnúť asi 45 minút.
Na doske, posypanej múkou, urobíme z cesta valček, nakrájame kúsky ako detská pästička a vytvarujeme žemličky. Ukladáme na plech s papierom do tvaru slniečka.
V miske rozmiešame žĺtok s vodou, potrieme žemličky a posypeme ich makom, sezamom, slnečnicovými semiačkami, alebo kto čím chce.
Nakoniec posypeme hrubou soľou. Necháme ešte 15 minút dokysnúť.
Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.
Finta
Môžete použiť len hladkú bielu múku, ale aj inú, napríklad ražnú, chlebovú, či inú. Odporúčam 200 g hladkej a 100 g inej.