Zázrak. Nič menej.
Koľko to trvá
Hodinu a pol s pečením, chladenie podľa počasia.
Čo potrebujeme
9 vaječných bielkov
350 g kryštálového cukru
350 g pomletých vlašských orechov
150 g horkej čokolády nasekanej nadrobno
štamprlík rumu
práškový cukor na posypanie.
Ako sa to robí
Bielka poriadne vyšľaháme dotuha. Tak 20 minút. Postupne prisýpame cukor. Vyšľaháme veľmi hustú penu. Do nej opatrne varechou zapracujeme nasekanú čokoládu, orechy a rum. Masu dáme do tortovej formy. Nevymastíme ju. Na dno dáme papier na pečenie, boky ostanú suché. AK ich pomastíte, nezdvihne sa vám.
Pečieme na 180 stupňov asi 50 minút. Trúbu neotvárame najmenej pol hodinu. Ak sa začne zhora pripekať, dajte na vrch papier na pečenie.
Necháme 10 minút vo vypnutej otvorenej rúre. Necháme vychladiť, najlepšie dole hlavou na dvoch varechách. Odrežeme formu, odstránime papier a posypeme práškovým cukrom.
Finta
Bielka, keď ich šľaháme na sneh, sa nezrazia. Nebojte sa, poriadne ich vyšľahajte. Aj 20 minút. To je kľúčové, to drží formu torty.