Základný, úplne najlepší, plný tvarohu, jemný, vláčny, nadýchaný.
Koľko to trvá
Príprava 20 minút, pečenie 1 a štvrťhodiny približne
Ako sa to robí
Tortovú formu s dnom vysteľte papierom na pečenie. Ak dno nemá, dajte na spodok papier po celom obvode.
Najprv spravíme cesto: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor, vanilkový cukor, štipku soli, 1 vajce a zmäknuté maslo. Spracujeme vláčne cesto, 2/3 z neho vyvaľkáme do tvaru tortovej formy, presunieme do formy, popicháme vidličkou. Dáme na 10 minút zapiecť na 180°. Vyberieme z trúby, necháme trochu vychladnúť a zvyšok cesta vyšúľame do dlhého šúľka a popritláčame zdnuka formy kolom dokola.
Náplň
750 g roztierateľného tvarohu (3 vaničky) dobre vymiešame s 10 Dg cukru a vanilkovým cukrom, pridáme citrónovú kôru a šťavu, 3 žĺtka, lyžicu škrobu. vyšľahanú šľahačku a sneh z 3 bielkov opatrne zapracujeme do masy a vylejeme do formy. Pečieme na 150 stupňov asi hodinu, hodinu a štvrť. Nechajte úplne vychladiť.
Nákupný zoznam
Na cesto: 150 g hladkej múky, polovica prášku do pečiva, 75 g kryštálového cukru, štipka soli, 1 vajce, 75 g masla.
Na náplň: 3 vaničky roztierateľného tvarohu (750 g), 2 deci šľahačky (môžu byť 2 kelímky), 100 g práškového cukru, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, nastrúhaná kôra z citróna, lyžica škrobu, 3 vajcia.