Uncategorized @sk, Všetky recepty, Jedlá s mäsom

Zapečené zemiaky Tartiflette – jednoduché a rýchle

Zapečené zemiaky Tartiflette - jednoduché a rýchle

Veľmi jednoduchý a rýchly recept – keď máte málo času na varenie. Typický francúzsky recept.

Ako dlho to trvá: príprava asi 10 minút, 20 minút sa varia zemiaky, 25 minút v rúre

Čo potrebujeme (pre 4 osoby):

1 kg zemiakov (najlepšie pevnejší typ)

200 g údenej slaniny (najlepšie oravská alebo anglická)

2 cibule

2 strúčiky cesnaku (voliteľné)

250 ml smotany (30 %)

100 ml suchého bieleho vína

1 celé koliesko syra Reblochon (cca 450 g) alebo syr na Raclette

Soľ, korenie, muškátový oriešok

Maslo na vymazanie formy a strúhanka na vysypanie

Ako na to:


Zemiaky v šupke uvarímee v osolenej vode asi 20 minút, aby zmäkli, ale nerozpadali sa.

Slaninu opečieme na panvici, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu (ak chcete aj cesnak) a restujeme dozlatista, potom podlejme vínom a necháme odpariť. Zapekaciu misu vymažeme maslom, posypeme strúhankou a vrstvíme na tenké plátky nakrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a preložíme zmesou slaniny s cibuľou.

Všetko prelejeme smotanou zmiešanou s troškou muškátového orieška.

Na zemiaky rozložíme syr. Pečieme v rúre na 200 ° C asi 25-30 minút, kým nie je syr krásne roztečený a povrch zlatistý.