Jemné knedličky s báječnou slivkovým ragú. Luxusný dezert.
Koľko to trvá
Varenie zemiakov pol hodinu, ostatné asi hodinu.
Čo potrebujeme na 4-6 porcií
Na gule
900 g sypkých zemiakov
3 žĺtky
75 g detskej krupice
50 g roztopeného masla
soľ
mletý muškátový orech
múka na vypracovanie gulí.
Na ragú
500 g sliviek
50 g kryštálového cukru
300 ml vody
vanilkový cukor
2 tyčinky škorice
lyžicu škrobu
Na posýpku
100 g masla
80 g strúhanky, 20 g cukru
1 vanilkový cukor
pol lyžičky škorice
práškový cukor na posypanie
Ako sa to robí
Zemiaky uvaríme v šupe. Necháme trochu vychladiť, ošúpeme, prepasírujeme, alebo jemne nastrúhame. Zmiešame s 3 žĺtkami, detskou krupicou, roztopeným maslom, štipkou soli a muškátového orecha. Vytvoríme hladké cesto, necháme ho trochu odpočinúť.
Medzitým dáme variť vodu vo veľkom hrnci.
Slivkové ragú spravíme tak, že slivky umyjeme a rozpolíme, alebo rozštvrtíme. Cukor necháme v hrnci do zlata skaramelizovať, potom ho zalejeme vodou a necháme pomaly variť, kým sa nerozpustí všetok karamel. Pridáme slivky, vanilkový cukor a 2 tyčinky škorice. Povaríme asi 3-5 minút. Pozor, aby sa nám slivky nerozvarili. Škrob zmiešame v miske so studenou vodou dohladka a vylejeme na ragú. Premiešame. Ragú sa nám tým krásne spojí. Odstavíme. Škoricu vyberieme.
Teraz si dáme do panvice maslo. Roztopíme, opražíme v ňom strúhanku, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou a odstavíme.
Z cesta vytvoríme rovnaké gule o veľkosti golfovej loptičky. Asi 50 gramové. Pomáhame si múkou. Vyjde nám asi 12 kúskov.
Vkladáme ich do vriacej vody s lyžičkou soli. Necháme ich pomaly variť 13-15 minút, aby sa dobre prevarili aj vo vnútri.
Ak sa prilepia o dno, veľmi opatrne ich odlepíme.
Nakoniec gule vyberieme dierkovanou varechou, vložíme ich do strúhanky, celé ich obalíme.
Na tanier dáme najprv ragú, potom gule, posypeme strúhankou a práškovým cukrom.