Sú skrátka najlepšie.
Koľko to trvá
2 hodiny
Čo potrebujeme
650 g polohrubej múky
350 ml vlažného mlieka
1 kocku droždia
50 ml oleja
2 vajcia (jedno do cesta, jedno na potretie)
1 lyžicu cukru
1 lyžicu soli
polovicu lyžičky čierneho korenia mletého
350 g bravčových oškvarkov pomletých
rascu, hrubú soľ
Ako na to
V mlieku a cukre necháme 15 minút rozdrobené droždie. Pridáme múku, soľ, vajce, olej, korenie a vypracujeme hladké cesto. Necháme 10 minút kysnúť.
Vyvaľkáme plát asi 1,5 cm hrubý, potrieme posolenými pomletými oškvarkami, 3x preložíme a necháme 10 minút.
Plát vyvaľkáme, 3x preložíme, necháme 10 minút. Ešte raz opakujeme.
Plát vyvaľkáme, nožom spravíme ozdobnú mriežku na celom pláte, vykrajujeme oškvarky. Dáme ich na pomastený plech pokojne blízko seba.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou alebo soľou a necháme 30 minút.
Pečieme pri 180 stupňoch cca 15-20 minút.
Pagáčik Pagačkyy