Koľko to trvá
cca 30 minút
Čo potrebujeme na 2 porcie
1 veľkú cibuľu
4 hrste ryže na rizoto
150 ml suchého bieleho vína
necelý 1 liter horúceho vývaru
1 lyžicu masla
2-3 hrste parmezánu
4 veľké paradajky
olej, soľ, korenie
čerstvú bazalku
Ako na to
Rizoto:
Polovicu cibule opražíme na oleji.
Pridáme neumytú, suchú ryžu, opražíme do sklovita.
Zalejeme vínom, necháme vypariť. Stále miešame.
Postupne pridávame po naberačkách horúci vývar, necháme vždy vypariť. Keď je ryža takmer mäkká, zalejeme paradajkovou šťavou a necháme ešte vypariť prebytočnú vodu. Rizoto musí mať konzistenciu kaše.
Panvicu odstavíme, prodáme maslo, hrsť parmezánu a necháme zakryté 10 minúť dôjsť.
Potom posypeme parmezánom a bazalkou, dochutíme soľou a korením a podávame.
Paradajková šťava:
Polovicu cibule opražíme na oleji. Pridáme paradajky, nakrájané na kúsky, posolíme, okoreníme a prikryté dusíme cca 15 minúť. Prepasírujeme cez sitko a použijeme na rizoto.