Koľko to trvá
Varenie cvikle asi 45 minút, prípava 20 minút (podľa množstva cvikle) a sterilizácia 20 minút.
Ako sa to robí
Cvikľu umyte, odkrojte vrch a spodok, uvarte vo vode do mäkka. Nie do rozvarenia. Po uvarení zlejte vodu, prepláchnite studenou vodou a ošúpte. Nakrájajte ako chcete.
Vložte do umytých a vysterilizovaných pohárov, pridajte do každého lyžičku nastrúhaného, alebo sterilizovaného chrenu (nemusí byť), zalejte nálevom asi 2 cm od vrchu, zatvorte a vysterilizujte.
Nálev
Na 1 liter vody potrebujete 300 – 350 ml octu, 60 g kryštálového cukru, 40 g soli, 5 guličiek nového korenia, čierne korenie (asi 10-15 guličiek), 4 bobkové listy.
Nechajte zovrieť a použite.
Strerilizácia
20 minút na 70 stupňov.
Finta
Ak nemáte zavarovací hrniec, dajte do hlbokého plechu asi 2 cm vody, do vody vložte poháre, nechajte sterilizovať na 200 stupňov 15 minút, trúbu vypnite a nechajte zatvorenú vychladnúť. Doteraz sa mi vždy chytili všetky.
Nákupný zoznam
Červená repa, ocot, soľ, kryštálový cukor, čierne a nové korenie, bobkový list, nový, alebo sterilizovaný chren.