You are currently viewing Tart au Zitron – francúzsky citrónový koláč| Zuzana Machová

Tart au Zitron – francúzsky citrónový koláč| Zuzana Machová

Koľko to trvá 30 minút príprava plus 20 minút pečenie, asi hodinu chladenie a 4 hodiny chladenie koláča (cesto musí ešte aj hodinu odpočívať)

Čo potrebujeme

Na cesto
200 g hladkej múky
30 g práškového cukru
100 g studeného masla
1 vajce
Na krém
125 g masla
200 g kryštálového cukru
1 štipku soli
šťavu zo štyroch citrónov
nastrúhanú kôru z dvoch citrónov
2vajcia

Na ozdobu
kolieska citrónu

pusinky

mätu

Ako na to

Cesto

Na doske vypracujeme maslo, cukor, múku na mrvenicu. Spojíme vajíčkom, vypracujeme hladký bochník.

Necháme ho v chladničke hodinu odpočívať zabalený vo fólii.

Vyberieme, vyvaľkáme koleso a upečieme v tartovej forme doružova na 180 stupňov.

Necháme vychladiť.

Krém

V hrnci za stáleho miešania roztopíme maslo a cukrom, kým nie je všetok cukor roztopený.

Odstavíme.

V mise vymiešame vajcia s citrónovou šťavou a citrónovou kôrou. Postupne za stáleho miešania vlievame maslo s cukrom. Pozor, aby sa vajcia neuvarili. Dáme na sporák a za stáleho miešania varíme na miernom plameni, kým kréme nezhustne.

Cez sito prelejeme na upečený spodok. Dáme na 8-10 minút do rúry na 180 stupňov zapiecť.

Dáme vychladiť, najlepšie cez noc do chladničky.

Ozdobíme pusinkami, tenučkými kolieskami citrónu, mätovými lístkami.