Koľko to trvá 30 minút príprava plus 20 minút pečenie, asi hodinu chladenie a 4 hodiny chladenie koláča (cesto musí ešte aj hodinu odpočívať)
Čo potrebujeme
Na cesto
200 g hladkej múky
30 g práškového cukru
100 g studeného masla
1 vajce
Na krém
125 g masla
200 g kryštálového cukru
1 štipku soli
šťavu zo štyroch citrónov
nastrúhanú kôru z dvoch citrónov
2vajcia
Na ozdobu
kolieska citrónu
pusinky
mätu
Ako na to
Cesto
Na doske vypracujeme maslo, cukor, múku na mrvenicu. Spojíme vajíčkom, vypracujeme hladký bochník.
Necháme ho v chladničke hodinu odpočívať zabalený vo fólii.
Vyberieme, vyvaľkáme koleso a upečieme v tartovej forme doružova na 180 stupňov.
Necháme vychladiť.
Krém
V hrnci za stáleho miešania roztopíme maslo a cukrom, kým nie je všetok cukor roztopený.
Odstavíme.
V mise vymiešame vajcia s citrónovou šťavou a citrónovou kôrou. Postupne za stáleho miešania vlievame maslo s cukrom. Pozor, aby sa vajcia neuvarili. Dáme na sporák a za stáleho miešania varíme na miernom plameni, kým kréme nezhustne.
Cez sito prelejeme na upečený spodok. Dáme na 8-10 minút do rúry na 180 stupňov zapiecť.
Dáme vychladiť, najlepšie cez noc do chladničky.
Ozdobíme pusinkami, tenučkými kolieskami citrónu, mätovými lístkami.