Koľko to trvá
Cca 2 hodiny aj s kysnutím
Čo potrebujeme
650 g hladkej múky
2 vajcia
35 g čerstvého droždia
400 ml vlažného mlieka
štipku soli
80 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
150 g mäkkého masla
50 ml oleja
môžu byť hrozienka namočené v rume – cca 6 hrstí
3 škoricové cukry
lyžicu roztopeného masla na potieranie
Ako na to
Do misy dáme múku, v strede urobíme jamku, vsypeme cukor a vanilkový cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme mliekom, necháme cca 15 minút nažiť. Pridáme vajcia, soľ.
Začneme miesiť. Keď je všetka múka vlhká, pridávame maslo a olej. Vypracujeme hladké cesto, necháme vykysnúť asi hodinu.
Na doske rozkrájame na 12 (alebo 24) kúskov, z každého vyrobíme bochník, vyvaľkáme, posypeme hrozienkami, zatočíme, dáme na plech, vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme na 180 stupňov.
Hneď po upečení zahorúca každý šúľok potrieme maslom a vyvaľkáme v škoricovom cukre.
Podávame z džemom, alebo namočené v káve či kakau.