You are currently viewing Veľkonočné vajčka z kysnutého cesta s tvarohom

Veľkonočné vajčka z kysnutého cesta s tvarohom

Koľko to trvá

S kysnutím 2 – 2,5 hodiny

Čo potrebujeme na dva plechy vajíčok

Na cesto

500 g hladkej múky

60 g práškového cukru

225 ml vlažného mlieka

polovicu kocky droždia

štipku soli

1 celé vajce

80 g mäkkého masla

Nastrúhanú kôru z jedného citróna

Na plnku

250 g hrudkovitého tvarohu

1 lyžice vaječného koňaku

2 lyžice pudingového prášku vanilkového alebo Zlatého klasu

40g práškového cukru

1 žĺtok  (nemusí byť)

Okrem toho

1 veľkú konzervu zaváraných marhúľ

Ako sa to robí

Do misy dáme múku, cukor, vlažné mlieko a do mliečneho jazierka rozdrobíme 1 kocku droždia. Necháme 15 minút nažiť.

Začneme miesiť. Postupne pridávame štipku soli, celé vajce, mäkké maslo. Nakoniec kôru z citróna.

Vymiesime hladké cesto, poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme 60 minút nakysnúť. V polovici rukou premiesime.

Na plnku zamiešame tvaroh, cukor, pudingový prášok, vaječný koňak, resp. žĺtok.

Cesto vylejeme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na cca 2 cm hrúbku. Vykrajujeme vajíčka, alebo kolieska, ktoré pretiahneme do tvaru vajíčok. Poukladáme na plechy, vystlané papierom na pečenie. Na každý koláčik dáme lyžicu plnky a na ňu polovičku marhule.

Pečieme pri 180 stupňoch doružova.