You are currently viewing Orechové rohlíčky „kipferle“  | Zuzana Machová

Orechové rohlíčky „kipferle“ | Zuzana Machová

Koľko to trvá

Cca 2 hodiny aj s kysnutím

Čo potrebujeme

400 g múky hladkej
1 polovicu kocky čerstvého droždia alebo sáčok sušeného
40 g práškového cukru cukru

Nastrúhanú kôru z citróna

1 vanilkový cukor
140 ml vlažného mlieka
250 g roztopeného masla
2 žĺtky
1 štipku soli (trochu väčšiu)

Plnka

2 bielka

120 g práškového cukru

150 g pomletých orechov

Ako na to

Múku a práškový cukor dáme do misy, pridáme so, vanilkový cukor, kôru z umytého, vydrhnutého citróna. Premiešame. Droždie rozpustíme v troche mlieka a pridáme do múky spolu so žĺtkami, zvyšným mliekom a maslom. Vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť pri izbovej teplote.

Cesto premiesime, rozdelíme na dve polovice. Obidve vyvaľkáme na približné obdĺžniky cca 15×90 cm.

Bielka vyšľaháme s cukrom na hustý sneh. Sneh rozotrieme na obe cestá, posypeme orechami a opatrne pozdĺžne zatočíme.

Vykrajujeme polmesiačiky, tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme na 180 stupňov.

Rohlíčky skladujeme v uzatvorenej nádobe. Keďže obsahujú veľa masla, dlho vydržia.