Koľko to trvá
Príprava a pečenie niekoľko minút, kysnutie 24 hodín
Čo potrebujeme
Na cesto
465 g múky na pizzu (ak nemáte, hladkú múku na kysnuté cesto)
20 g čerstvého droždia
1 lyžičku soli
1 lyžičku medu
280 g vody (300 ml)
1 lyžicu olivového oleja
Na paradajkovú omáčku (sugo)
1 strúčik cesnaku
4 lyžice olivového oleja
1 konzervu krájaných paradajok
soľ, korenie, trocha cukru
Na vrch
12 plátkov “točenej” slaniny (Lardo di Colonnata) nakrájanej na veľmi tenučko
12 plátkov pancetty alebo oravskej slaniny
1 Mozarelly
1 čili papričku
Lyžicu-dve medu
tymián alebo bazalku na ozdobu
AKo na to
cesto:
Múku, soľ, droždie, soľ, med, zamiesime s vodou, olivovým olejom, a miesime cca 20 minút (v stroji). Droždie netreba nechať predkysnúť, keďže cesto bude kysnúť 24 hodín.
Cesto prikryjeme utierkou, necháme cca 15 minút postáť pri izbovej teplote, rozdelíme na 2-3 porcie, spravíme bochníky a dáme do plastovej nádoby s vrchnákom, posypanej múkou, aby sa nezlepili. Namiesto múky môžeme použiť olej. Necháme v chladničke 24 hodín. Suroviny sa tak perfektne spoja a odrazí sa to na chuti.
Bochníky vyberieme, prehnietime, rozvaľkáme, pokryjeme čím treba a upečieme.
Sugo:
Cesnak nakrájame nadrobno, opražíme na olivovom oleji na panvici. Pridáme bazalkové listy, opražíme, vllejeme paradajky, povaríme asi 30 minút nezakryté. Zmixujeme, osolíme, okoreníme, dáme trochu cukru na zjemnenie chuti. Necháme vychladiť, horúce na cesto určite nedávame.
Na rozvaľkané cesto natrieme sugo, pokvapkáme tymiánovými lístočkami zmiešanými s medom, pokryjeme pancettou alebo oravskou slaninou, posypeme kúskami čili papričky, nakrájanou mozarellou a upečieme na 250 stupňov.
Po upečení okamžite pokryjeme točenou slaninou a podávame.