Čo potrebujeme na cca 40-50 koláčikov
Na cesto
220 g hladkej múky
70 g práškového cukru
130 g masla
1 vanilkový cukor
štipku soli
1 žĺtok
1 citrón najlepšie bio – na kôru
Na marcipánové koľajničky
370 g marcipánu
60 g práškového cukru
40 g masla – roztopeného, schladeného
60 g vaječných bielkov (z 2 vajec M)
cca g ríbezľového džemu bez kôstok a šupiek
Ako na to
Na dosku dáme preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Pridáme studené nastrúhané maslo, spracujeme na sypkú drobenku medzi dlaňami. Spravte čo najmenšie hrudky. Pridáme žĺtok a rýchlo vytvarujeme hladké cesto. Bochník uložíme na pol hodiny – hodinu do chladničky.
Vyberieme, vyvaľkáme plát cca 28 x 20 cm široký, hrubý 3-4 mm. Nie tenší.
Pomocou pravítka nakrájame 4 centimetrové pásy. Dáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie a upečieme na 180 stupňov doružova. Zo zvyšného cesta vyrežeme ďalšie pláty a tiež ich upečieme.
Necháme vychladiť a medzitým spravíme marcipánové koľajničky, a to takto:
Marcipán – najlepšie z chladničky – nastrúhame na hrubom strúhadle, alebo rozmrvíme najemno.
V mise vyšľaháme bielka, pridáme cukor. Sneh musí byť tuhý. Zamiešame doňho marcipán a maslo, vymiešame jemnú hmotu.
Tú nanášame pomocou vrecka pozdĺž oboch bokov upečených pásov.
Zapečieme na cca 200 stupňov 7-10 minút.
Do stredu vychladených koľajničiek nanášame opatrne mierne tekutý ríbezľový džem.
Necháme stuhnúť – aj cez noc – a nakrájame na chutné malé koláčiky.