You are currently viewing „Koľajničky“- koláčiky z lineckého cesta s marcipánom a ríbezľovým džemom | Zuzana Machová

„Koľajničky“- koláčiky z lineckého cesta s marcipánom a ríbezľovým džemom | Zuzana Machová

 

Čo potrebujeme na cca 40-50 koláčikov

Na cesto

220 g hladkej múky

70 g práškového cukru

130 g masla

1 vanilkový cukor

štipku soli

1 žĺtok

1 citrón najlepšie bio – na kôru

Na marcipánové koľajničky

370 g marcipánu

60 g práškového cukru

40 g masla – roztopeného, schladeného

60 g vaječných bielkov (z 2 vajec M)

cca g ríbezľového džemu bez kôstok a šupiek

Ako na to

Na dosku dáme preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru.  Pridáme studené nastrúhané maslo, spracujeme na sypkú drobenku medzi dlaňami. Spravte čo najmenšie hrudky. Pridáme žĺtok a rýchlo vytvarujeme hladké cesto. Bochník uložíme na pol hodiny – hodinu do chladničky.

Vyberieme, vyvaľkáme plát cca 28 x 20 cm široký, hrubý 3-4 mm. Nie tenší.

Pomocou pravítka nakrájame 4 centimetrové pásy. Dáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie a upečieme na 180 stupňov doružova. Zo zvyšného cesta vyrežeme ďalšie pláty a tiež ich upečieme.

Necháme vychladiť a medzitým spravíme marcipánové koľajničky, a to takto:

Marcipán – najlepšie z chladničky – nastrúhame na hrubom strúhadle, alebo rozmrvíme najemno.

V mise vyšľaháme bielka, pridáme cukor. Sneh musí byť tuhý. Zamiešame doňho marcipán a maslo, vymiešame jemnú hmotu.

Tú nanášame pomocou vrecka pozdĺž oboch bokov upečených pásov.

Zapečieme na cca 200 stupňov 7-10 minút.

Do stredu vychladených  koľajničiek nanášame opatrne mierne tekutý ríbezľový džem.

Necháme stuhnúť – aj cez noc – a nakrájame na chutné malé koláčiky.