You are currently viewing Vikingský hrniec | Zuzana Machová

Vikingský hrniec | Zuzana Machová

Koľko to trvá cca 30 minút

Čo potrebujeme

  • 400 g mletého mäsa
  • 1 starý rožok (alebo hrsť strúhanky alebo nič, dá sa aj bez múky)
  • 1 lyžičku soli
  • bylinky (napríklad provensálske)
  • pol lyžičky sladkej červenej papriky
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 polievkovú lyžicu horčice
  • 3-4 veľké mrkvy
  • 1-2 cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 250 g mrazeného hrášku
  • 200 ml smotany
  • 200 ml vývaru
  • 50 g taveného syra
  • 1 lyžičku tymiánu
  • 1 lyžičku soli
  • korenie
  • olej na panvicu
  • cestoviny podľa želania

Ako na to

Z mäsa, soli, byliniek, petržlenovej vňate, papriky, horčice a eventuálne z v mlieku namočeného rohlíka alebo strúhanky vypracujeme masu, z nej cca 20 menších guličiek. Opražíme ich z každej strany na oleji. Vyberieme ich na tanier. Do tej istej panvice dáme cibuľu nakrájanú na pásiky a opražíme ju. Nie do hneda. Pridáme na kolieska nastrúhanú mrkvu a opražíme. Pridáme hrášok, premiešame, pridáme mäsové guľky, prilejeme vývar a uvaríme. Prilejeme smotanu a ešte povaríme, pridáme syr, rozpustíme ho v panvici a premiešame. Dochutíme soľou, korením a tymiánom. Podávame s cestovinou, ktorú uvarenú primiešame do panvice alebo s ryžou.