Tradičnú slovenskú lahôdku uvaríme jenoduchšie, ako sa zdá.
Koľko to trvá
Varenie zemiakov 30 minút, chladenie 2 hodiny, cesto 30 minút, varenie pirohov 10 minút
Ako sa to robí
Zemiaky uvarené v šupke prelisujeme, alebo nastrúhame, zmiešame s polohrubou múkou, lyžičkou soli a jedným vajíčkom a vypracujeme tuhšie cesto. Vyvaľkáme na 2-3 centimetrový plát a veľkým pohárom vykrojíme kolieska. Bohato naplníme plnkou s bryndze a jedného postrúhaného vareného zemiaku, preložíme na polovicu, zatlačíme prstom a vidličkou a varíme v posolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
V mise polejeme maslom, aby sa nezlepili a na tanieri posypeme vyškvarenou slaninou, alebo bryndzou zmiešanou so smotanou, alebo opraženou cibuľkou, alebo všetkým naraz.
Finta
Často sa používa aj normálne slížové cesto. Podľa mňa je ale zemiakové lepšie.
Nákupný zoznam
700 g zemiakov uvarených vcelku v šupke, 300-400 g polohrubej múky, 1 ajce, soľ bryndza, slanina.