You are currently viewing Mazance s marcipánom

Mazance s marcipánom

Veľkonočné mazančeky s marcipánom

Roztomilé buchtičky so sušeným ovocím, voňavé ako sen sú praktické, lebo sa  nemusia nekrájať, teda sa nevysušia. Zjedia sa na dva hlty.

Koľko to trvá

S kysnutím a pečením dve hodiny.

Čo potrebujeme na 24 kúskov

500 g hladkej múky plus na posypanie dosky

pol kocky čerstvého droždia (alebo jeden sáčok sušeného)

200 ml vlažného mlieka

50 g mäkkého masla

2 lyžice kryštálového cukru

3 vajcia

štipku soli

1 lyžičku škorice

2 rozdrvené klinčeky

trochu nastrúhaného muškátového orecha

50 g hrozienok

rum na ich namočenie

50 g sušených marhúľ

24 kúskov marcipánu 

Na potretie

2 lyžice kryštálového cukru

trochu vody

Ako na to

Hrozienka namočíme do rumu.

Do misy dáme múku, cukor, soľ a všetko korenie. Do stredu spravíme jamku, vylejeme do nej teplé mlieko, posypeme cukrom a do jazierka dáme droždie. Necháme 15 minút nažiť. Pridáme 2 žĺtky a spracujeme cesto. Prisypeme vytlačené hrozienka a na kúsky nakrájané marhule. Vypracujeme dohladka a necháme nakysnúť pod utierkou pru izbovej teplote 45 minút.

Dáme na pomúčenú dosku a ešte spracujeme rukami.

Nakrájame na malé kúsky a vypracujeme pekné buchtičky. Dáme na vymastený plech asi 3 cm od seba. ostrým nožom spravíme zárezy v tvare kríža. Do stredu každej buchtičky zatlačíme kocku marcipánu. Necháme 15 minút podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 180 stupňov do zlata. Trvá to asi 20 minút.

Po vybratí z trúby ešte horúce potierame cukrovým roztokom.

Tip

Toto je obdoba klasického mazanca. Ak ho chcete spraviť, tak cesto nekrájajte, upečte ho ako jeden veľký bochník, alebo dva menšie.

Marcipán nie je nutný. Vynikajúce sú aj bez neho.