You are currently viewing Losos na zelenine z jedného plecha

Losos na zelenine z jedného plecha

Rýchlo, jednoducho, z jedného plecha. Báječná ryba na Veľký piatok. Nielen.

Koľko to trvá

Asi 40 minút

Čo potrebujeme na 4 porcie

1 filet lososa

1 menšiu brokolicu

2 petržleny

2 veľké mrkvy

200 g šampiónov

500 g malých zemiakov uvarených v šupke

šťavu z jedného citróna

2 lyžice masla

soľ, korenie

4 lyžice majonézy

hrsť petržlenovej vňate

1 lyžicu horčice

1 lyžicu medu

soľ, korenie, citrónovú šťavu na dochutenie

Ako na to

Brokolicu rozdelíme na malé ružičky a povaríme v slanej vode 2 minúty. Zlejeme, prelejeme studenou vodou.

Petržlen a mrkvu očistíme a nakrájame na kúsky. Hríby očistíme a rozkrojíme na polovice, alebo štvrťky (podľa veľkosti). Zemiaky ošúpeme. Nakrájame.

Lososa umyjeme, osušíme, narežeme trikrát naprieč do hĺbky jedného centimetra. Pokvapkáme citrónovou šťavou, polejeme roztopeným maslom, posolíme, pokoreníme. 

Dáme na pekáč.

Zeleninu so zemiakmi opečieme na panvici na masle, posolíme, pokoreníme a poukladáme na plech okolo ryby.

Pečieme odokryté asi 20 minút na 225 stupňov. 

Podávame s ochutenou majonézou.

Tip

Ak máme malé zemiačky, nechajme ich vcelku, alebo len na polovice. Vyzerá to pekne.