Plnené jahodami, marhuľami, čučoriedkami, slivkami…. skvostné!
Koľko to trvá
Príprava 20 minút, kysntie 45 minút, modelovanie knedličiek 10 minút, parenie vždy po 8-10 minútach
AKo sa to robí
Urobte si kvások z 2 deci mleka, lyžice cukru a polovičky kocky droždia.
Po 15 minútach vlejte do pol kila hrubej múky, pridajte 1 vajce, ešte trochu mlieka a pol lyžičky soli.
Vymieste pekné, hladké, pevnejšie cesto, také, aby sa dali z neho robiť guľky.
Nechajte 45 minút vykysnúť pri izbovej teplote.
Ešte premieste, aby sa vytlačili plyny z cesta.
Vyvaľkajte asi centimetrový plát a narežte na kúsky tak, aby ste mohli pohodlne obaliť ovocie. Obal – cesto – nech nie je prihrubý, tak pol centimetra okolo ovocia. Ovocie umyte a osušte, marhule resp. slivky vykôstkujte. Vymodelujte guľky a poukladajte ich na naolejované sitko v hrnci, kde ich budete pariť. Zakryté parte 8-10 minút.
Podávajte posypané makom, orechami, opraženou strúhankou, tvarohom, alebo len cukrom. Dobre pocukrujte a polejte maslom.
Finta
Niekto vkladá dovnútra knedličiek kocku cukru. Ja to nerobím. Ak nemáte parák, môžete ich uvariť vo veľkom hrnci s vodou. Ale parené sú lepšie.
Nákupný zoznam
500 g hrubej múky + na poprášenie dosky, 1 vajce, asi 2,5 ml vlažného mlieka, pol kocky droždia, soľ, ovocie, práškový cukor, posýpka (mak, strúhanka, tvaroh, orechy), maslo.