Koľko to trvá
2,5 hodiny aj s pečením
Čo potrebujeme na 8 porcií
Balíček lasagne
500 g mletého hovädzieho mäsa
1 cibuľu
1 mrkvu
2 stopky rapíkatého celeru
1 malú konzervu paradajkového pretlaku
1 konzervu krájaných paradajok
150 ml červeného vína
150 ml vývaru
tymián
bazalka
soľ
čierne korenie
maslo
olej
500 ml mlieka
muškátový orech
biele korennie
parmezán
Ako sa to robí
Do hrnca dáme 2 lyžice oleja a 1 veľkú lyžicu masla. Opražíme jednu nadrobno nakrájanú cibuľu, 1 nastrúhanú mrkvu a 2 nadrobno nakrájané stopky rapíkatého celeru. Pridáme lyžicu paradajkového pretlaku a pol kila mletého hovädzieho mäsa. Opražíme. Vlejeme 1 konzervu krájaných paradajok, soľ, korenie, tymián, bazalku, víno a vývar.
Dusíme na miernom plameni 50 minút.
Plátky lasagne uvaríme v slanej vode 5 minút, vyberieme a prelejeme studenou vodou, aby sa nezepili.
V hrnci roztopíme 2 lyžice masla, poprášime 2 lyžicami hladkej múky, opražíme, nespálime. Zalejeme pol litrom mlieka, zvaríme, rozbijeme hrčky. Osolíme, okoreníme bielym korením a muškátovým orechom.
Do vymasteného pekáča ukladáme plátky cestovín, polejeme 1/3 bešamelu, polovicou mäsovej zmesi, zase plátky cestovín, bešamel, mäso, cestoviny. Posledná vrstva je bešamel.
Pečieme na 180 stupňov asi 50 minút.
Ešte horúce posypeme parmezánom.