Najzdravšia a najchutnejšia forma marhuľových gulí.
Koľko to trvá
Varenie zemiakov 15-20 minút, ochladenie 1 hodinu, príprava gulí 20 minút, varenie 5-10 minút.
Ako sa to robí
Zemiaky uvarené vcelku (asi trištvrte kila) v šupe ošúpeme, pretlačíme, alebo postrúhame, pridáme kocku tvarohu, asi 30 – 40 Dg hladkej, alebo polohrubej múky, 3 žľtka, pol lyžičky soli. Zamiesime pekné cesto a plníme polovicami marhulí.
Vkladáme do vriacej vody vo veľkom hrnci s lyžičkou soli. Uvarené sú vtedy, keď vyplávu na povrch.
Na tanieri polejte roztopeným maslom a posypte strúhankou opraženou na masle, alebo orechami, makom, kakaom, alebo tvarohom s cukrom.
Finta
POZOR! Gule v hrnci treba veľmi opartne premiešať, zvyknú sa prilepiť na dno hrnca.
A zemiaky varte ráno, aby mali dosť času v pohode vychladnúť.
Nákupný zoznam
Zemiaky (nie nové), hladká, alebo polohrubá múka, kocka tvarohu, 3 vajcia, asi pol až trištvrte kila zrelých marhulí,
soľ, maslo.