Koľko to trvá
Príprava cca 60 minút, pečenie 20 minút, chladenie hodinu a viac
Čo potrebujeme
Na piškót
4 vajíčka (rozdelených na žĺtka/bielka)
2 lyžice kryštálového cukru
štipku soli
2-3 lyžice vriacej vody
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
4 kopcom lyžice hladkej múky
malinový alebo ríbezľový džem
Na plnku
6 plátkov želatíny
300 g malín (aj mrazených) plus cca 10 malín na použitie vcelku
100 g cukru
1 vanilkový cukor
600 ml šľahačky
Ako na to
Piškót
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh so štipkou soli
Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom, po lyžičkách pridávame do šľahania vriacu vodu. Pridáme prášok do pečiva a múku. Opatrne zmiešame, nakoniec zmiešame so snehom.
Na plech vystrieme papier na pečenie, naň natrieme cesto a pečieme do ružova pri 160 stupňoch cca 10-15 minút. Cesto ani okraje nesmú byť vysušené.
Keď je cesto upečené, zrolujeme ho spolu s papierom a necháme vychladiť.
Medzitým necháme v studenej vode nabobtnať želatínu.
Maliny umyjeme, dáme do hrnca s cukrom a vanilkovým cukrom. Povaríme asi 3 minúty. Prepasírujeme cez sito, aby sme sa zbavili ostrých kôstočiek. Do horúceho dáme vytlačenú nabobtnanú želatínu a dobre premiešame. Šľahačku vyšľaháme a zmiešame s malinovou šťavou.
Hlbokú misu vyložíme fóliou, necháme prečnievať cca 10 cm na každej strane.
Roládu rozvinieme, odstránime papier. Potrieme ju džemom a zatočíme. Nakrájame ju na cca 5 milimetrov hrubé kúsky. Nimi vyložíme dno a steny misy do výšky cca 15 cm. Na ne nalejeme polovicu malinovej plnky, vložíme zopár celých malín a dolejeme zvyškom plnky. Zvyšnú roládu poukladáme na vrch, koláč zakryjeme prečnievajúcou fóliou. Koláč trochu zaťažíme 2-3 taniermi a uložíme do chladničky najlepšie na noc.
Vyklopíme na misu, odstránime fóliu, môžeme potrieť šľahačkou.