Koľko to trvá
Cca 2 hodiny
Čo potrebujeme
Na cesto
300 g hladkej múky
1 štipku soli
4 polievkové lyžice oleja,
1 žĺtok
150 ml vlažnej vody
Na plnku
120 h mäkkého masla
po 1 lyžičke nastrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry
40 g práškového cukru
vanilkový cukor
2 vajcia
400 g hrudkovitého tvarohu
300 g kyslej smotany
štipku soli
polievkovú lyžicu múky
50 g hrozienok namočených v rume
Na poliatie cesta 50 g roztopeného masla, na posypanie práškový cukor
Na polevu 250 ml mlieka
60 g kyslej smotany
2 vajcia
3 lyžice cukru
vanilkový cukor
Ako na to
Cesto spravíme tak, že dohladka vymiešame múku, soľ, olej, žĺtok a vodu. Hladké pevné cesto prepolíme a obe polovice uložíme zabalené vo fólii do chladničky na min 1 hodinu.
Plnka: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh so štipkou soli. Maslo, kôru z citrusov, práškový a vanilkový cukor zmiešame, pridáme žĺtky, tvaroh, kyslú smotanu, lyžicu múky a hrozienka.
Opatrne zmiešame so snehom z bielkov.
Cesto vytiahneme na pomúčenej plachte na tenúčko, pokvapkáme maslom, potrieme polovicou plnky a opatrne zatočíme pomocou plachty. Dáme na vymastený plech. Opakujeme s druhým cestom.
Pečieme pri 180 stupňoch 15 minút. Vyberieme, polejeme mliečno-smotanovou polevou a pečieme ďalej cca 30 minút.
Necháme vychladiť v rúre pri pootvorených dvierkach