You are currently viewing Mliečna tvarohová štrúdľa| Zuzana Machová

Mliečna tvarohová štrúdľa| Zuzana Machová

Koľko to trvá

Cca 2 hodiny

Čo potrebujeme

Na cesto

300 g hladkej múky

1 štipku soli

4 polievkové lyžice oleja,

1 žĺtok

150 ml vlažnej vody

Na plnku

120 h mäkkého masla

po 1 lyžičke nastrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry

40 g práškového cukru

vanilkový cukor

2 vajcia

400 g hrudkovitého tvarohu

300 g kyslej smotany

štipku soli

polievkovú lyžicu múky

50 g hrozienok namočených v rume

Na poliatie cesta 50 g roztopeného masla, na posypanie práškový cukor

Na polevu 250 ml mlieka

60 g kyslej smotany

2 vajcia

3 lyžice cukru

vanilkový cukor

Ako na to

Cesto spravíme tak, že dohladka vymiešame múku, soľ, olej, žĺtok a vodu. Hladké pevné cesto prepolíme a obe polovice uložíme zabalené vo fólii do chladničky na min 1 hodinu.

Plnka: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh so štipkou soli. Maslo, kôru z citrusov, práškový a vanilkový cukor zmiešame, pridáme žĺtky, tvaroh, kyslú smotanu, lyžicu múky a hrozienka.

Opatrne zmiešame so snehom z bielkov.

Cesto vytiahneme na pomúčenej plachte na tenúčko, pokvapkáme maslom, potrieme polovicou plnky a opatrne zatočíme pomocou plachty. Dáme na vymastený plech. Opakujeme s druhým cestom.

Pečieme pri 180 stupňoch 15 minút. Vyberieme, polejeme mliečno-smotanovou polevou a pečieme ďalej cca 30 minút.

Necháme vychladiť v rúre pri pootvorených dvierkach