You are currently viewing Shepperd’s pie – mleté mäso so zemiakovým pyré | Zuzana Machová

Shepperd’s pie – mleté mäso so zemiakovým pyré | Zuzana Machová

Koľko to trvá Asi hodinu, hodinu 20

Čo potrebujeme na pekáč cca 30×20 cm

1 veľkú cibuľu

1 veľkú mrkvu

2-3 strúčiky cesnaku

2 lyžice oleja

1 kg mletého mäsa (pôvodne jahňacie)

100 ml červeného vína

1 lyžicu worchsterskej omáčky

100 ml vývaru

soľ, kotenie

tymián, rozmarín

Na zemiakovú čapicu

1 kg múčnych zemiakov

3 žĺtka

100 g strúhaného parmezánu

soľ

Ako na to

Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky, mrkbu nastrúhame.

Opražíme na oleji, pridáme mäso, cca 10 minút opražíme, pridáme víno, necháme vydusiť na polovicu. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a worchesterskú omáčku. Zalejeme vývarom. Povaríme cca 10 minút a vlejeme do pekáča.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky, uvaríme v osolenej vode do mäkka. Vodu zlejeme, necháme vypariť a popučíme spolu s parmezánom a žĺtkami.

Masu natrieme na mäso a pečieme pri 180 stupňoch, kým nie sú zemiaky zvrchu chrumkavé.

Podávame s hráškom uvareným v slanej vode a poliatym maslom.

Alebo s kyslými uhorkami.