Koľko to trvá
S chladením a pečením 2 hodiny.
Čo potrebujeme
200 g hladkej múky
75 g mandľovej múky alebo mletých mandlí
130 g masla
100 g práškového cukru
1 vajce
štipku soli
múku na posypanie dosky, prípadne zahustenie cesta
600 g zrelých pekných marhúľ
1 vanilkový cukor
2 lyžice škrobu (napr. Zlatý klas)
Hrsť mandľových lupienkov
Ako na to
Na dosku dáme múku, mandľovú múku, cukor, soľ a studené maslo, najlepšie nakrájané na kúsky a vytvoríme mrvenicu. Pridáme vajce, rýchlo spracujeme cesto a uložíme ho na pol hodinu do chladničky.
Marhule umyjeme, osušíme, nakrájame na polovice alebo štvrťky, dáme do misy, zasypeme vanilkovým cukrom a škrobom a jemne premiešame.
Vyberieme cesto, vyvaľkáme na papieri na pečenie (posypanom múkou) na kruh. Marhule dáme do stredu asi 8 cm od okraja. Okraje preklopíme na kraj ovocia. Ovocie posypeme mandľovými lupienkami. Papier s koláčom opatrne zošuchneme na plech a upečieme na 180 stupňov. Trvá to asi 20-30 minút.