Koľko to trvá
2 – 2,5 hodiny aj s chladením cesta aj s pečením
Čo potrebujeme
Na cesto
250 g hladkej múky
100 g práškového cukru
180 g studeného masla
štipku soli
1 vajce
Na plnku
500 g mäkkého tvarohu
100 g práškového cukru
1 citrón
4 vajcia
1 šľahačku
1 vanilkový cukor
1 Zlatý klas, alebo vanilkový pudingový prášok
Na vrch
Cca 600 g zrelých marhúľ, alebo pohár odkvapkaných zaváraných
Ako na to
Cesto: Studené maslo spracujeme s múkou, soľou a cukrom na mrvenicu.
Pridáme vajce, spracujeme hladké cesto a uložíme ho na pol hodinu – hodinu do chladničky.
Vyvaľkáme, dáme do formy.
Plnka
Šľahačku vyšľaháme, z 2 bielkov vyšľaháme sneh.
Do misy dáme tvaroh, cukor, kôru a šťavu z citróna, Zlatý klas, vanilkový cukor. Poriadne zamiešame.
Pridáme opatrne šľahačku a sneh z bielkov.
Vylejeme na cesto, poukladáme marhule a pečieme na 180 stupňov 50-60 minút.
Ak sa vám zhora príliš pripeká, zakryte alobalom.
Nechajte vychladiť.
Tip
Dobré je, ak koláč spravíte večer. Po upečení je stred ešte mäkký, čo je dobre. Nechajte ho vychladiť do rána v pootvorenej rúre.