You are currently viewing Slivkovo-orechová galetka

Slivkovo-orechová galetka

Koľko to trvá

S chladením a pečením 1,5 hodiny.

Čo potrebujeme

Na cesto

250 g hladkej múky

125 g masla

60 g práškového cukru

1 vajce

štipku soli

1 vanilkový cukor

múku na posypanie dosky, prípadne zahustenie cesta

Na plnku

3 vajcia

80 g práškového cukru (ja dávam 50g)

150 g pomletých orechov

12 lyžice medu (ja nedávam)

šťavu z jedného citróna

štipku soli

Na vrch

500 g sliviek (vynikajúce je to aj s jablkami)

1 žĺtok zmiešaný s trochou mlieka

škoricový cukor

Ako na to

Na dosku dáme múku, cukor, soľ a studené maslo, najlepšie nakrájané na kúsky a vytvoríme mrvenicu. Pridáme vajce, rýchlo spracujeme cesto a uložíme ho na pol hodinu – hodinu do chladničky.

Na orechovú plnku oddelíme vajcia. Žĺtky zmiešame s cukrom do peny, pridáme orechy, citrónovú šťavu, soľ a eventuálne med.

Bielky vyšľaháme s trochou soli a zmiešame s orechovou masou.

Cesto vyberieme, vyvaľkáme na papieri na pečenie do okrúhla. Na spodok rozotrieme orechovú masu – cca 5 cm od okraja. Na vrch naukladáme rozštvrtené slivky (alebo plátky jabĺk), posypeme škoricovým cukrom a okraje založíme. Okraje potrieme žĺtkom s mliekom, galetku spolu s papierom opatrne prešuchmene na plech a pečieme na 180 stupňov cca 20 – 30 minút.