You are currently viewing Polievka z pečených paradajok | Zuzana Machová

Polievka z pečených paradajok | Zuzana Machová

Najlepšia na svete aj bez smotany a múky

Koľko to trvá

30 minút

Čo potrebujeme na 4 porcie

Cca 500-600 g čerstvých zrelých paradajok (aj viac)

1 cibuľu

1 lyžicu masla

4 strúčiky cesnaku

1 lyžicu paradajkového pretlaku

1 liter vývaru, alebo vody

soľ

korenie, tymián, oregano, bazalka

balzamikový ocot

lyžicu cukru

parmezán

Ako na to

Zrelé paradajky umyjeme, osušíme a rozkrojíme na polovice. Dáme ich na poolejovaný plech rezom hore. Posolíme, okoreníme bylinkami, pokvapkáme olivovým olejom.  Medzi ne dáme neolúpaný cesnak. Pootáčame rezom dolu a pečieme pri 200 stupňoch, kým sa neupečú.

Do hrnca dáme maslo, roztopíme, vhodíme nakrájanú cibuľu, opražíme. Pridáme lyžicu paradajkového pretlaku, balzamikový ocot, soľ, trochu cukru,  upečené paradajky a vytlačený cesnak. Zalejeme vývarom.

Povaríme 10 minút, zmixujeme, dochutíme, a môžeme podávať.

Na tanieri pridáme nakrájanú bazalku a strúhaný parmezán.

Poznámka: Ak vám vadia zrniečka a kúsky šupky, môžete polievku precediť. Ale je to škoda.

Finta

Ak máte radi jemnejšiu, pridajte do hotovej polievky smotanu.