Koľko to trvá
CCa 20 minút príprava, cca 3-24 hodím varenie
Čo potrebujeme na cca 0,5 litra vývaru
- 1 kg kostí – hovädzích, bravčových, teľacích, hydinových
- 2 cibule
- 2-3 paličky rapíkatého celeru alebo kus normálneho celeru
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 200 ml červeného vína
- lyžicu paradajkového pretlaku
- maslo alebo olej na opraženie mäsa a zelenivny
- 1,5 litra vody
- soľ, korenie, nové a čierne korenie, bobkový list
Ako na to
Kosti opražíme na panvici na troche oleja a upečieme v 200 stupňovej rúre cca 20 minút
Do hrnca dáme lyžicu masla, nahrubo nakrájanú cibuľu, cesnak a všetku zeleninu. Opražíme, pridáme paradajkový pretlak, necháme vypariť, miešame.
Zalejeme vínom, tiež necháme vypariť cca na 80%.
Posolíme (2-3 lyžičky soli), okoreníme, zalejeme vodou po vrch potravín. Pridáme pár guličiek korenia a nového korenia a bobkový list. Varíme na najslabšom plameni 2, 8 alebo aj 24 hodín.
Precedíme cez sito a môžeme používať. Nalejeme do menších nádob a môžeme zamraziť.
Do polievok alebo omáčok dávam 1 veľkú lyžicu základu. Chuť je omnoho lepšia.