You are currently viewing Vývar z kostí a zeleniny-základ do polievok a omáčok | Zuzana Machová

Vývar z kostí a zeleniny-základ do polievok a omáčok | Zuzana Machová

Koľko to trvá

CCa 20 minút príprava, cca 3-24 hodím varenie

Čo potrebujeme na cca 0,5 litra vývaru

  • 1 kg kostí – hovädzích, bravčových, teľacích, hydinových
  • 2 cibule
  • 2-3 paličky rapíkatého celeru alebo kus normálneho celeru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 200 ml červeného vína
  • lyžicu paradajkového pretlaku
  • maslo alebo olej na opraženie mäsa a zelenivny
  • 1,5 litra vody
  • soľ, korenie, nové a čierne korenie, bobkový list

Ako na to

Kosti opražíme na panvici na troche oleja a upečieme v 200 stupňovej rúre cca 20 minút

Do hrnca dáme lyžicu masla, nahrubo nakrájanú cibuľu, cesnak a všetku zeleninu. Opražíme, pridáme paradajkový pretlak, necháme vypariť, miešame.

Zalejeme vínom, tiež necháme vypariť cca na 80%.

Posolíme (2-3 lyžičky soli), okoreníme, zalejeme vodou po vrch potravín. Pridáme pár guličiek korenia a nového korenia a bobkový list. Varíme na najslabšom plameni 2, 8 alebo aj 24 hodín.

Precedíme cez sito a môžeme používať. Nalejeme do menších nádob a môžeme zamraziť.

Do polievok alebo omáčok dávam 1 veľkú lyžicu základu. Chuť je omnoho lepšia.