Jarný ľahký zemiakový šalát s reďkovkami a uhorkou
Zemiakový šalát máme radi všetci, márna sláva. Skúste tento. Bez majonézy s chrumakou
zeleninou.
Koľko to trvá
S varením zemiakov 2 hodiny
Čo potrebujeme pre štyroch hladošov
600 g šalátových zemiakov (nie sypkých), vyberajte menšie kusy
1/2 šalátovej uhorky
3 jarné cibuľky
6 reďkoviek
100 g šunky, alebo údeného mäsa nakrájaného na kocky
200 ml zeleninového vývaru
1 lyžicu horčice
3-4 lyžice octu (jablčný, alebo biely balsamico)
2 lyžice olivového oleja
2 lyžičky cukru
soľ, korenie
pažítku na ozdobu
Ako na to
Zemiaky uvaríme v šupke. Ešte horúce ošúpeme a nakrájame na kolieska o hrúbke asi 3-5 mm.
Dáme do misy.
Vývar zohrejeme. Nevaríme. Horúci ho zmiešame s horčicou, soľou, korením, olejom a octom.
Dobre rozmiešame a nalejeme na horúce zmiaky.
Opatrne zamiešame. Ak tekutinu zemiaky príliš rýchlo vsiakli, dolejeme horúci vývar.
Uhorky, cibuľky a reďkovky nakrájame (nastrúhame) na tenké kolieska a primiešame k zemiakom.
Pridáme aj šunku, či údené mäso.
Necháme odležať dochutíme a podávame.
Tip
V tomto prípade musia byť zemiaky aj vývar horúce, aby zaktivoval škrob v zemiakoch a vytvorila sa emulzia podobná majonéze. Vtedy bude kompaktný a výborný.