You are currently viewing Krémová hríbová polievka bez smotany s pórom a zemiakmi.

Krémová hríbová polievka bez smotany s pórom a zemiakmi.

  • Post category:Polievky

Koľko to trvá

Max pol hodinu

Čo potrebujeme

650 g sypkých zemiakov

1 veľkú cibuľu alebo šalotku

2 strúčiky cesnaku

1 poriadny pór

200 g hnedých šampiónov

2 hrste sušených hríbov

Cca 1 liter zeleninového vývaru

olej, maslo, soľ, korenie, muškátový orech, bobkový list

pažítku a kyslú smotanu (nemusí byť) na ozdobu

Ako na to

V hrnci na 4 lyžiciach oleja a lyžici masla opražíme nakrájanú cibuľu, či šalotku.

Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a nakráný pór – bielu časť, opražíme. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky, opražíme.

Zalejeme horúcim vývarom, posolíme, pokoreníme, vhodíme bobkový list a pod pokrievkou necháme uvariť do mäkka. Na panvici upražíme na oleji šampióny a vopred namočené hríby. Posolíme, pokoreníme.

Keď sú zemiaky hotové, zmixujeme ich tyčovým mixérom. Pridáme hríby, prevaríme, dochutíme, nastrúhame trochu muškátového orecha. Hustotu polievky zregulujeme vývarom.

Na tanieri podávame s nakrájanou pažítkou, či petržlenovou vňaťou a kto chce, aj kyslou smotanou.

Tip
Namiesto vývaru môžeme použiť aj vodu – v krajnom prípade.