Plnená paprika – klasický recept

Najzákladnejší recept na výborné letné jedlo

Koľko to trvá

Podľa počtu a veľkosti paprík cca 1 hodinu

Ako sa to robí

Mleté bravčové mäso zmiešame s polouvarenou guľatou ryžou (varí sa si 7 minút, vypne a nechá dôjsť),  pridáme soľ, korenie, 2 pretlačené cesnaky a trochu nastrúhanej cibule. Ak chcete robiť aj guľky, dajte 1-2 vajcia.

Dobre premiešajte a plňte do čistých zelených neštipľavých paprík zbavených zrniečok.

Vložte do omáčky a varte cca 30-40 minút. Ak vám ostane mäso a urobíte guľky, pridajte ich na posledných 10 minút.

Omáčka sa robí takto:

Na dno hrnca nalejte olej, aby pokryl dno a ešte trochu viac. Prisypte 2 kopcovité lyžice hladkej múky a vymiešajte zápražku. Zalejte 1,5 – 2 litrami vývaru, alebo vody. Dobre miešajte, aby neostali hrčky. Pridajte asi 0,75 deci až liter paradajkového pretlaku, soľ a lyžicu cukru.

Finta

Je ich viac. Ako píšem, vajcia môžu a nemusia byť, takisto kto chce jemnejšiu chuť, nemusí pridávať do mäsa cesnak ani cibuľu. Vývar odporúčam, je to fakt oveľa lepšie. A kto nechce veľmi paradajkovitú omáčku, stačí menej pretlaku, ale ja teda nešetrím.

Nákupný zoznam

8 – 10 zelených sladkých paprík, 1 kg mletého mäsa – pliecka, alebo krkovice, 30 dg guľatej ryže, soľ, korenie, 2 strúčky cesnaku, pol strúhanej cibule,  2 vajcia, vývar, alebo voda, 0,75 až liter paradajkového pretlaku, soľ, cukor.

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!