Výborný pečený bok – veľmi jednoducho. A hostia budú očarení.
Koľko to trvá
Príprava 20 minút, odležanie cez noc, pečenie 5-7 hodín
Ako sa to robí
Bravčový bok vykostíme. Vnútro posolíme a soľ do mäsa vmasírujeme. Takisto vmasírujeme čierne korenie a cesnak, môžete aj rozdrvený.
Za hrsť fenyklových semien dáme na suchú panvicu spolu s hrsťou jalovca, môžeme podrviť, necháme rozvinúť vôňu a vysypeme na mäso.
Pridáme bylinky – rozmarín a tymián.
Mäso zrolujeme, zvinieme a zaviažeme.
Ostrým nožom spravíme v koži množstvo dier a potrieme soľou. Necháme 24 hodín odpočívať v chladničke.
Pečieme v trúbe na 150 stupňov asi 5-6 hodín zakryté, potom odokryjeme, potrieme zmesou medu a citróna a ešte pečieme asi hodinu.
Necháme odpočinúť a podávame. Ešte potierame medom a citrónom.
Výpek necháme zredukovať, ochutíme horčicou a medom a použijeme na poliatie mäsa.
Finta
Koľko talianskych dedín, toľko receptov. Ako plnku môžete použiť čokoľvek, aj sušené paradajky, alebo vložíte panenku, alebo vykostené karé.
Pečte ale dostatočne dlho, aby sa mäso rozpadalo.
Nákupný zoznam
Bravčový bok, soľ, korenie, cesnak, fenyklové semená, jalovec, tymián, rozmarín, med, citrón.