Veľkonočná sekaná plnená vajíčkom
Pôsobivé, typicky veľkonočné, výdatné a veľmi jednoduché jedlo. Vajíčko sa dobre vyníma v mäsovej zmesi s peknými zelenými bylinkami.
Koľko to trvá
2 hodiny max
Čo potrebujeme na 8 -10 porcií
1 kg mletého mäsa (bravčové, alebo zmiešané s hovädzím)
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2-3 lyžice oleja
4 stopky čerstvého tymiánu, alebo lyžičku sušeného
Veľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňate
1 včerajší rohlík
5 vajec, z toho 4 uvarené na tvrdo a jedno surové
2 lyžice horčice
soľ
korenie
Ako na to
4 vajcia uvaríme na tvrdo.
Rohlík nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom.
Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky a opražíme na oleji. Bylinky umyjeme, usušíme a nasekáme nadrobno.
Mäso, vytlačený rohlík, bylinky, cibuľu, cesnak, soľ, korenie, 1 surové vajce a horčicu zmiešame v jednej veľkej mise. Rukami.
Vyformujeme bochník, do stredu zatlačíme pekne za sebou štyri na tvrdo uvarené vajcia. Uťapkáme šišku.
Položíme do vymasteného pekáča a pečieme na 180° asi hodinu.
Podávame so zemiakovou kašou a duseným hráškom.
Tip
Ak nemáte petržlen, použite pažítku. Alebo obe. Byliniek nie je nikdy dosť.