You are currently viewing Vajce Benedikt | Zuzana Machová

Vajce Benedikt | Zuzana Machová

Koľko to trvá: CCa 20 minút

Čo potrebujeme

4 vajcia

3 žĺtky

110 g masla plus asi lyžicu na pavnicu

2 lyžice bieleho vína

šťavu z polovice citróna

2 hrste špenátu

2 žemle

8 plátkov šunky

soľ, korenie

Ako na to

Maslo rozpustíme v kastróliku, nevaríme. Precedíme cez sitko a necháme trochu vychladiť.

3 žĺtka dáme do misy alebo kastróla s bielym vínom a šľaháme nad parou do hustej peny.

Odstavíme od pary, chvíľu ešte šľaháme. Potom za intenzívneho šľahania lejeme tenkým prameňom maslo. Osolíme, okoreníme, dochutíme citrónovou šťavou.

Na panvici opečieme na masle rozkrojené žemle a potom špenát.

Na polovice žemlí dáme zavädnutý špenát a šunku. Medzitým zvaríme vodu v hrnci, vriacu vodu stíšime a opatrne do nej dáme pomocou žufane rozklepnuté vajcia a na veľmi slabo ich 4 minúty varíme.

Opatrne vyberieme s deravou varechou, poukladáme na obložené žemle, zalejeme omáčkou a na ozdobu okoreníme.