Koľko to trvá
Cca 2 hodiny
Čo potrebujeme na 8-12 košíčkov (podľa veľkosti formičiek)
Na krehké cesto
250 g hladkej múky
100 g práškového cukru
štipku soli
110 g studeného masla
1 vajce
Na krém
500 ml mlieka
1 vanilkový cukor alebo dreň z jedného vanilkového lusku
6 žĺtkov
100 g kryštálového cukru
1 Zlatý klas
50 g masla
Na ozdobu
rôzne mäkké ovocie
Ako na to
Cesto spravíme tak, že z múky, cukru, soli a nakrájaného masla spravíme mrvenicu, ktorú spojíme jedným vajíčkom. Nehnetieme pridlho, aby sa neuvoľnil lepok. Bochník zabalíme do fólie a necháme min 30 minút v chladničke. Môžeme aj cez noc.
Formičky vymastíme, poprášime múkou, alebo postriekame sprayom Trennfett. Do každej dáme kúsok cesta a uťapkáme na dno a na okraje.
Poprepichujeme vidličkou a pečieme cca 15-20 minút na 180 stupňov.
Krém:
Mlieko vymiešame so žĺtkami, cukrom a vanilkovým cukrom (alebo dreňou a luskom), pridáme Zlatý klas a varíme za stáleho miešania metličkou.
Uvarený puding vložíme v hrnci do veľkého hrnca so studenou vodou a miešame asi minútu – dve. Pridáme maslo, vymiešame a plníme formičky s upečeným cestom.
Ak musí puding čakať na upečenie košíčkov, prikryjeme ho fóliou, aby neokoral.
Zdobíme ovocím a môžeme aj šľahačkou.