You are currently viewing Makovo-orechový koláč bez múky – Waldviertel Torte

Makovo-orechový koláč bez múky – Waldviertel Torte

Koľko to trvá

S chladením do dvoch hodín

Čo potrebujeme

Na cesto

200 g zmäknutého masla

60 g práškového cukru

6 vajec

Kôru a šťavu z jedného citróna

2 lyžice rumu

200 g mletého maku (bez príchute)

130 g mletých orechov

štipku soli

170 g kryštálového cukru

Na polevu

5-6 lyžíc tekutého ríbezľového džemu

100 g práškového cukru

3-4 lyžice práškového cukru

Ako na to

Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Vajcia rozdelíme, do maslovo-cukrovej zmesi postupne zašľaháme žĺtka, citrónovú kôru a šťavu, rum, orechy a mak. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh, postupne pridávame kryštálový cukor. Šľaháme, kým nie je sneh veľmi tuhý. Opatrne do neho zamiešame makovo-orechovú masu. Vylejeme do tortovej formy alebo na menší plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme na 180 stupňov cca 20-30 minút.

Necháme trochu vychladnúť. Ríbezľový džem roztopíme v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli. Natierame na koláč. Džem sa krásne vsiakne.

Z citrónovej šťavy a práškového cukru vyšľaháme polevu. Natierame ju na koláč. My sme ju použili na ozdobu ako pavučinu na haloween.