You are currently viewing Francúzsky krémeš mojej mamky | Zuzana Machová

Francúzsky krémeš mojej mamky | Zuzana Machová

Koľko to trvá

Príprava cca 60 minút, pečenie 20 minút, chladenie hodinu a viac

Čo potrebujeme na plech cca 40×30 cm

Na spodok

6 vajíčok (rozdelených na žĺtka/bielka)

6 lyžíc kryštálového cukru

6 lyžíc vriacej vody

1 vanilkový cukor

1 prášok do pečiva

1 lyžicu kakaa

3 lyžice hladkej múky

3 kopcovité lyžice mletých orechov

Na pudingový krém

1 liter mlieka

5 vajec (žĺtka a bielka oddelene)

130 g práškového cukru

120 g škrobu (3 Zlaté klasy)

Na maslový krém

500 ml mlieka

1 Zlatý klas

1 -2 lyžice kakaa

100 g kryštálového cukru

375 g mäkkého masla (nie rozpusteného)

Ako na to

Spodok

Z bielkov a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh.

Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vriacou vodou (lejeme opatrne počas šľahania)

Pridáme prášok do pečiva, múku, kakao a pomleté orechy. Nakoniec opatrne zapracujeme sneh a vylejeme na vymastený a pomúčený plech (alebo použijete Trennfett).

Upečieme na 160 stupňov. Koláč je upečený, keď je na dotyk pevný.

Pudingový krém:

750 ml mlieka dáme variť, z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom. Zvyšné mlieko dobre premiešame so Zlatými klasmi, vlejeme do žĺtkov a tie do mlieka. Intenzívne miešame do zhustnutia a ešte aspoň minútu po vypnutí plynu. Do horúceho pudingu zamiešame sneh a vylejeme na vychladnutý korpus.

Necháme vychladiť.

Maslový krém:

Z mlieka, Zlatého klasu a cukru uvaríme puding. Necháme vychladiť. Potom zašľaháme maslo a kakao a krém natrieme na vychladený pudingový krém.

Na vrch môžeme dať čokoládovú polevu (nie horúcu), alebo len nastrúhanú čokoládu.