You are currently viewing Rugelach-židovské makové rohlíčky | Zuzana Machová

Rugelach-židovské makové rohlíčky | Zuzana Machová

Koľko to trvá

Príprava cca 60 minút, pečenie 25-30 minút

Čo potrebujeme na veľký plech cca 40×30 cm

Na cesto:

225 g Lučiny alebo iného čerstvého syra

225 g mäkkého masla

50 g kryštálového cukru

Nastrúhanú kôru z jedného citróna

malú lyžičku vanilkového extraktu

1/4 lyžičky soli

240 g hladkej múky

Na plnku

150 g nepomletého maku

100 ml sladeného kondenzovaného mlieka

Ako na to

V kastróliku sparíme mak – zalejeme ho vriacou vodou (cca 500 ml) a necháme 30 minút zakrytý.

Medzitým spravíme cesto.

Lučinu vyšľaháme s maslom, cukrom a soľou dohladka. Pridávame múku. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 4 rovnaké kusy. Každý zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky.

Mak dáme na sporák a pomaly zahrejeme pod bod varu. Zakryjeme, necháme ešte cca 30 minút odpočívať.

Potom zlejeme na hustom site alebo čistom plátne a dobre vyžmýkame. Dáme naspäť do kastrólika, zalejeme kondenzovaným mliekom a trochu povaríme, odparíme prebytočnú tekutinu. Necháme vychladiť.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme 4 kolesá o priemere asi 20 cm a každý potrieme štvrtinou náplne. Každé koleso rozrežeme na 16 klinov a smerom od najširšej časti ich zatočíme do tvaru malých rohlíčkov.

Pracujeme rýchlo.

Poukladáme na pomaslovaný a pomúčený plech, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom necháme ešte asi 30 minút v chladničke. Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút.

Poznámka: rohlíčky môžeme plniť aj orechami, kakaom, čokoládou, škoricou, džemom.

Necháme vychladi