You are currently viewing Smotanovo-syrové zemiaky | Zuzana Machová

Smotanovo-syrové zemiaky | Zuzana Machová

Koľko to trvá

Príprava cca 10 minút, pečenie cca 60 minút

Čo potrebujeme na 4 porcie

8-12 zemiakov, najlepšie nových

1-2 strúčiky cesnaku

100 g tvrdého syra (napríklad Gruyére)

200 g šľahačky alebo smotany

200 ml mlieka

soľ, korenie

nastrúhaný muškátový orech (cca pol lyžičky)

70 g masla

pažítku alebo petržlenovú vňať na ozdobu

Ako na to

Zemiaky umyjeme, ošúpeme. Nové stačí len vydrhnúť.

Každý rebrovito nakrojíme, čím tenšie plátky, tým lepšie. Nedokrojíme, necháme cca 1 cm na spodku.

Poukladáme na pekáč.äSmotanu umiešame s mliekom, soľou, korením, muškátovým orechom a polovicou nastrúhaného syra. Zalejeme zemiaky, Posypeme zvyšným syrom a vločkami masla a pečieme na 180 stupňov asi hodinu. Nakoniec posypeme zeleným.

Necháme vychladiť.