Koľko to trvá
S uvarením zemiakov cca 40 minút
Čo potrebujeme na 2 porcie
500 g malých lojových zemiakov
1 a pol citrónu
100 g slaniny
125 ml oleja
1 vajce
1 lyžicu dijonskej horčice
pol lyžičky cukru
1 lyžičku soli
korenie
petržlenovú vňať alebo pažítku
Ako na to
Zemiaky uvaríme v šupke.
Ešte teplé ich ošúpeme a nakrájame na kolieska. Na zemiaky nastrúhame citrónovú kôru a vytlačíme citrónovú štavu.
Slaninu nakrájame na kocky a opražíme na horúcej panvici do chrumkava. Dáme ju na papierovú utierku, aby sme ju zbavili prebytočného tuku.
Do úzkej vysokej nádoby dáme olej, vajce, soľ, cukor, korenie, horčicu a šťavu z polovice citróna.
Ručným mixérom pohybujeme hore a dole a o pár sekúnd spravíme hustú majonézu. Dochutíme.
(Majonézu urobíte aj v normálnom mixéri. Dajte tam všetky suroviny a zmixujte).
Na zemiaky vylejeme majonézu, dobre, avšak opatrne premiešame. Ďalej na ne dáme slaninu a petržlenovú vňať, či pažítku.