Pražmu alebo morského vlka pripravíte najlahodnejšie v soľnej kruste. A je to hračka!
Koľko to trvá
Asi 40 minút
Ako sa to robí
Pražmu, morského vlka, alebo inú celú rybu vypitvanú a s kožou umyjeme a osušíme. Naplníme ju bylinkami a kúskami citrónu.
Do 1,5 až 2 kíl hrubej morskej soli primiešame 2-3 jemne našľahané bielka a trochu vody. Rýchlo spracujeme na súdržnú masu. Na plech s papierom na pečenie dáme spodnú vrstvu soľnej zmesi, položíma na ňu rybu a túto celú zabalíme do soľnej zmesi.
Pečieme na 200 stupňov asi 30 minút. Soľ sa zmení na bledohnedú krustu.
Po vybraní z rúry krustu rozbijeme, odstránime z nej čo najviac, aby sme pohodlne zbavili rybu kože a lyžicou hneď zoberieme čisté mäso a dáme na tanier.
Podávame so zeleninou, varenými zemiakmi, alebo len tak pokvapkané citrónom.
Finta
Ryba musí byť s kožou a čerstvá. Žiaden losos, treska, alebo akékoľvek filety.
Nákupný zoznam
1 celá čerstvá pražma, alebo morský vlk, 1 citrón, čerstvé bylinky bylinky (tymián, oregano, rozmarín), 2 kg hrubozrnnej morskej soli.