Vianočná štóla je nemecká verzia vianočky. Je plná dobrých vecí a vydrží dlho vláčna, preto je obľúbená už od 14 storočia.
Koľko to trvá
Vlastná práca tak pol hodinu, kysnutie 3 hodiny, pečenie hodinu.
Čo k tomu treba
Na cesto: 500-550 g hladkej múky, 1-1,5 deci mlieka, 1 kocka droždia, 275 g masla, 75 g jemného kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 5 g soli
Na náplň: 200 g hrozienok, namočených v rume 24 hodín, 100 g nahrubo nasekaných mandlí, 2 štamprlíky rumu, 100 g kandizoveného ovocia (ak nemáte, tak sušené marhule a slivky – nakrájané na malé kúsky), nastrúhaná kôra z 1 citróna a 1 pomaranča.
Na potretie: Roztopené maslo, vanilkový cukor, práškový cukor
Ako sa to robí
Deň vopred umyjeme hrozienka a zalejeme rumom, aby dobre napučali.
Do misy dáme múku, vyhĺbime jamku, vsypeme rozdrobené droždie a zalievame mliekom, pritom vidličkou zarobíme “predcesto” tak, že primiešame toľko múky, koľko pojme mlieko. Necháme odpočívať 30 minút.
Mandle nahrubo nasekáme a zaparíme horúcou vodou.
Predcesto zdvojnásobí svoj objem. Pridáme zmäknuté maslo a cukor a vymiešame, kľudne rukou. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú a pomarančovú kôru, dobre spracujeme a necháme hodinu zakryté kysnúť.
Pridáme mandle, ovocie a rum, premiesime, necháme pol hodiny kysnúť.
Na doske vyvaľkáme asi 3 centimetrové cesto (môžete spraviť 2-3 štóly) do kruhu. Preložíme tak, aby spodok trčal asi 2 centimetre.
Necháme zakryté odpočinúť na plechu asi pol hodiny až hodinu.
Potrieme studenou vodou a dáme piecť cca na 1 hodinu na 170 stupňov. Treba sledovať, aby boli štóly bledohnedé, ale už upečené. Zistíte stlačením v strede.
Po upečení potrite roztopeným maslom, posypte vanilkovým cukrom, potrite maslom, posypte práškovým cukrom. Môžete opakovať aj štyrikrát.
Vychladnuté štóly zabaľte do alobalu a nechajte na pokoji týždeň, aj dva. (ale kľudne ich už môžete jesť)
Zabaľte do celofánu, previažte mašľou a darujte.
Finta
Ak chcete mať práškový cukor na povrchu úplne biely a nie žltkastý, zmiešajte ho s kypriacim práškom.